Jdi na obsah Jdi na menu

Sloupek

vit.png

 

Příspěvky

JEŠTĚ JE ČAS

Stalo se. Rozjásané kypící jaro, přivedlo mnoho lidí k myšlence zkulturnit svoje zahrady a zahrádky. Tak se také paní J.L. pustila s chutí do úpravy svojí zahrady. Zdálo se jí jako zajímavé řešení prosvětlit kus zahrady tím, že pokácí dvě jabloně. Jenže.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek

Výstava autentických dokumentů Jednoty bratrské

Do 16. března je možné vidět v Muzeu Mladoboleslavska (9-12h, 13-16h) na hradě dokumenty nalezené při přestavbě na Karmeli. Jedná se o archiv biskupa Jednoty bratrské Matouše Konečného (z let cca 1600 - 1620). Dokumenty zde čekaly na své objevitele - polské dělníky ve stropu prvního parta. Tím byly uchráněny od vlhkosti a podlehnutí skáze. Dne 18.3 v 17:00 navazuje přednáška Pavla Sosnovce o tomto nálezu v budově JB Blahoslavova 9, Mladá Boleslav..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek

Přednáška o qakerech TF Karlovy univerzity v Praze

Tříhodinová přednáška představila Qakery ve světě i u nás. Vedl Dr. Votíšek

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek

Co se do Nového zákona nevešlo

Přednáška Mgr. Jana A. Duse , autora uspořádání třídílného svazku na téma Apokryfy, Apokalypsy a Proroctví vydaného u nás v roce 2007 nás potěšila lidským a zasvěceným projevem. Jan A. Dus představil formou čtených ukázek, historického přehledu a obrázků okruh textů, které vznikaly v průběhu doby, hlavně v prvních staletích po Kristu.  Kromě Bible, máme tedy k dispozici soubor dalších textů či fragmentů a jejich čtení může obohatit naše představy a vnímání Ježíšovy doby. Stojí za zmínku texty zabývající se životem Marie, Tomášovo evangelium a některé úryvky z Ježíšova dětství. Dus  nevyzdvihuje ten či onen text. Nechává na každém, co ho osloví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek

Výstava Poslední Germáni v Čechách pozítří končí

Aktualizováno: 15.2.2008 11:02 

Výstava v mladoboleslavském muzeu končí 17.2.2008. 

Slunečno, teplota kolem nuly. Popínavé růže na pavlači mají 2 cm dlouhé výhonky. Včerejší přednáška o pozůstatcích germánského osídlení osvětlila fakt, že spoustu věcí jsou jen domněnky. Doba o kterou se jedná cca 600 let (100 před n.l. až 500 n.l.) je v mnohém záhadná a neprozkoumaná.

Archeologický výzkum však pokračuje dále. Využívají se nové poznatky vědy, hlavně genetiky. Mezi nálezy z objevených hrobů jsou i spony ve tvaru ryby. Historikové se domnívají, že toto by mohlo být známkou kontaktu s křesťanstvím, ale i v germánské kultuře symbol ryby má své určení.

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek | 0 Komentářů:

Lakomec

 

Moderní pojetí Molierova Lakomce Kladenského divadelního

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Sloupek | 3 Komentářů: